این روزها که تعداد آسمانخراشها، آپارتمانها و برجهای مسکونی، اداری و تجاری رو به افزایش است، نیاز به آسانسور هم یک نیاز اساسی به شمار میرود. اما بد نیست بدانید که آسانسور هم مانند بسیاری از اختراعات دیگر بشر، در کنار مزایای فراوان، شامل معایبی هم میشود. خرابیهای آسانسور و حوادث این چنینی که گاها خسارتهای مالی و جانی را در پی دارد، در زمره این معایب قرار میگیرد. در حال حاضر، شرکتهای بیمه برای کاهش میزان این خسارتها، برنامهای را پیادهسازی کردهاند که مربوط به بیمه آسانسور است. در این مطلب، قرار است تعریفی کلی درباره پرداخت هزینه بیمه آسانسور ساختمان مسکونی، اداری و تجاری ارائه شود. همچنین به سوالاتی که ذهن اغلب افراد را درگیر کرده است، پاسخ داده میشود.
در ابتدا بهتر است یادآوری کنیم که آسانسور جزو قسمت مشاعات یک ساختمان به حساب میآید. در صورتی که میخواهید در این مورد اطلاعات بیشتری کسب کنید، پست قانون آپارتمان نشینی، خلاصه قوانین شارژ، مشاعات و پارکینگ را مطالعه کنید.
بیمه آسانسور چیست؟
بیمه آسانسور در اصل یک بیمه مسئولیت مدنی به حساب میآید.
در ابتدا گفته شد که خرابیهای آسانسور ممکن است خسارتهای مالی و جانی در پی داشته باشند. برای این که شخص مسئول آسانسور در هنگام بروز خرابی، ناچار به پرداخت خسارتهای مبلغ بالا و هنگفت نباشد، با پرداخت هزینه بیمه آسانسور از شرکتهای بیمه، بیمهنامه خریداری میکند.
بر اساس این بیمهنامه، پرداخت هزینه مربوط به خسارتها بر عهده شرکت بیمه خواهد بود و شخص خسارتدیده باید هزینه را از شرکت بیمه طلب کند نه شخص بیمهگذار.
حوادث احتمالی در آسانسور
در این بخش، حوادث احتمالی در آسانسور را که ممکن است منجر به فوت شخص، مصدوم شدن او و ایجاد مشکلات روانی میشود، مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
حبس شدن در آسانسور
حبس شدن در آسانسور، میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. مثل:
- زمانی که برق شهری و برق ساختمان قطع شود، آسانسور از حرکت میایستد و باعث حبس شدن افراد در آسانسور میشود.
- برای آسانسور یک ظرفیت و حداکثر وزنی تعیین شده است. اگر وزن و تعداد نفرات از این حد تجاوز کند، حبس شدن افراد در آسانسور را سبب خواهد شد.
- سرویس نکردن آسانسور در زمان مشخص و انجام ندادن تعمیرات لازم، حبس شدن در آن را به همراه خواهد داشت.
آتشسوزی
قدیمی بودن و فرسوده بودن آسانسور، ممکن است آتشسوزی را به همراه داشته باشد که اگر به موقع خاموش نشود، خسارتهای سنگینی به جای خواهد گذاشت. در صورتی که با پرداخت هزینه بیمه آسانسور میتوان بخشی از این خسارتها را جبران کرد.
برقگرفتگی
در صورتی که نصاب یا تعمیرکار آسانسور در کار خود کوتاهی کرده باشد و برقراری اتصالات برقی را درست انجام نداده باشد، سبب برقگرفتگی مسافران آسانسور خواهد شد.
گیر کردن آسانسور
یکی از رایجترین حادثههای احتمالی، گیر کردن آسانسور بین طبقات است که دلایل آن عبارت است از:
- جمع شدن سیم فولادی روی کابین
- فرسودگی و قدیمی بودن
- خارج شدن کابین از ریل راهنما
- قفل کردن گیربکس موتور
سقوط کابین آسانسور درون چاهک
شاید فکر کنید حادثهای از این قبیل، غیرممکن است. اما باید گفت این طور نیست و تا امروز بارها و بارها در ساختمانهای مختلف رخ داده است. دلیل این حادثه میتواند موارد زیر باشد:
- خطای تعمیرکار آسانسور
- پاره شدن کابل
- عدم قفل در آسانسور در حین حرکت
اطلاع از چنین حادثهای میتواند شما را برای پرداخت هزینه بیمه آسانسور متقاعد کند.
گیر افتادن دست و اعضای بدن بین در آسانسور
عموما در ساختمانهایی که آسانسورهای قدیمی و فاقد چشم الکترونیکی دارند، دست و اعضای بدن بین در آسانسور گیر میافتد.
برای کاهش این حوادث چه پیشنهادی دارید؟
تک به تک راجع به حادثههایی که ممکن است در آسانسور رخ بدهد، صحبت کردیم. اما به جز پرداخت هزینه بیمه آسانسور ساختمان، لازم است تدابیر دیگری هم در نظر گرفته شود. در زیر برای کاهش میزان خسارتها و بروز حادثه، پیشنهادهایی را بیان کردهایم:
- برای تکنسینهای آسانسور، دورههای آموزشی خوب و مفید برگزار شود.
- در ساختمانهای بزرگ، آسانسورهای آتشنشانی قرار بگیرد.
- کیفیت تجهیزات ایمنی آسانسورها بهبود پیدا کند.
- حتیالامکان از آسانسورهای هوشمند استفاده شود.
- اطلاعات آسانسورهای جدید به سازمان آتشنشانی انتقال داده شود.
مسئولیت حوادث رخ داده با کیست؟
با این تفاسیر، مسلما متوجه شدهاید که آسانسور در کنار مزایا، معایب وحشتناکی دارد که ممکن است ضررهای جبرانناپذیری به جان و مال افراد وارد کند.
مطمئنا شخص یا خانواده کسی که درگیر حادثه آسانسوری شده باشد، در وهله اول به دنبال کسی میگردد که مسئولیت آسانسور را بر عهده داشته است.
در کل، مسئولیت حادثههای رخ داده را می توان بر عهده این افراد دانست:
- مالکها و مدیران ساختمانی که از آسانسور برخوردار است.
- شرکتی که تعمیر و نگهداری آسانسور ساختمان مربوطه را انجام میدادند.
برای این که مدیر ساختمان و مالکان آن تا جای ممکن درگیر چنین مسائلی نشوند، پیشگیری توصیه میشود. شاید بپرسید چطور میتوان انواع حادثه آسانسوری را پیشگیری کرد؟
در پاسخ باید به چند مورد اشاره کنیم:
- پرداخت هزینه بیمه آسانسور ساختمان به نمایندگی از تمامی افراد مالک
- دریافت استاندارد ادواری آسانسور و بستن قرارداد سالیانه با شرکتهای مربوطه
- پیگیری گواهی استاندارد آسانسور از موسسه استاندارد ایران
- بستن قرارداد سالیانه با شرکتهای سرویس و نگهداری آسانسور دارنده مجوز
البته بد نیست بدانید جهت ایمنسازی هرچه بیشتر تجهیزات و جلوگیری از بروز حادثههای احتمالی، بیمه مسئولیت مدیر خریداری شود. این بیمه که به نمایندگی از تمامی مالکین از شرکتهای بیمه خریداری میشود، بیمههایی از قبیل بیمه آسانسور را هم شامل خواهد شد.
تعهدات بیمه آسانسور
تعهدات بیمه آسانسور با توجه به چند عامل مختلف تعیین میشود. دانستن این تعهدات از آنجایی مهم است که میتواند هزینه بیمه آسانسور را مشخص کند. مثلا مشخصات آسانسور، ظرفیت آسانسور و پوششهای درخواستی خریدار بیمه، تعیینکننده تعهدات بیمه آسانسور خواهد بود.
همان طور که میدانید، دو نوع آسانسور وجود دارد که یکی نفربر است و دیگری مخصوص باربری. بر اساس نوع آسانسور، متقاضی میتواند پوششی را تعیین کند. در آسانسورهای نفربر، متقاضی تنها قادر به دریافت پوششهای جانی است. اما این امکان برای متقاضی وجود دارد که برای آسانسورهای باربری، در کنار پوششهای مالی، درخواست پوشش جانی هم داشته باشد.
در کل، تعهدات جانی و مالی بیمه آسانسور را میتوان این طور بیان کرد:
- پوششهای مالی ناشی از خسارتهای غیرجانی
- پوشش هزینههای درمانی و پزشکی
- پوشش هزینههای مربوط به نقص عضو و پیوند اعضا
- پوشش هزینه فوت مربوط به خسارتهای جانی
تخمین هزینه بیمه آسانسور
نحوه محاسبه هزینه بیمه آسانسور ساختمان و تخمین زدن آن، با توجه به نوع بیمه خریداری شده متفاوت است. استعلام نرخ بیمه آسانسور با توجه به فاکتورهای متعددی ممکن خواهد بود که در زیر به بعضی از آنها اشاره کردهایم:
- کاربری آسانسور که نفربر بودن یا باربر بودن آن را مشخص میکند.
- ظرفیتی که برای آسانسور تعیین شده است.
- تعداد طبقاتی که آسانسور در آنها توقف میکند.
- مدت زمانی که از نصب آسانسور میگذرد یا به عبارت دیگر، سنی که آسانسور دارد.
- تعداد تعهداتی که خریدار بیمه از شرکت بیمه درخواست کرده است.
ناگفته نماند که برای خرید بیمه و نحوه محاسبه نرخ آن، باید ابتدا فرم بیمه توسط شخص خریدار بیمه تکمیل شود که در آن به مشخصاتی از قبیل موارد زیر اشاره شده است:
- نوع در کابین آسانسور
- نوع گیربکس آسانسور
- اجزای تشکیلدهنده تابلو فرمان آسانسور
- نوع ترمز کاربردی در آسانسور
- آدرس ساختمان مورد نظر
- تعداد طبقات ساختمان
- شیوه نگهداری و تعمیر آسانسور
و موارد مشابه دیگر.
تهیه بیمه آسانسور به عهده کیست؟
قبلتر هم بیان کردیم که مسئولیت حادثه و خسارتهای ناشی از خرابیهای آسانسور، همگی بر عهده مدیران و مالکان ساختمان است. اما در اینجا موضوع جدیدی پیش میآید و آن هم درباره شخصی است که تهیه بیمه آسانسور بر عهده او خواهد بود.
بهتر است برای این کار، از مدیر ساختمان درخواست شود تا به نمایندگی از ساکنین و مالکین، بیمه آسانسور را تهیه کند و هر کس نسب به سهم خود، پرداخت هزینه بیمه آسانسور ساختمان را بر عهده بگیرد.
درست است که شرکت سرویس و نگهداری آسانسور، حادثههای آسانسوری را بیمه میکند. اما این بیمه فقط شامل حال خود شرکت میشود و هزینههای مربوط به خسارت جانی و مالی را که مسئولیت آن بر عهده مدیران و مالکان ساختمان است، شامل نخواهد شد.
پس به بیمه شرکت سرویس و نگهداری اکتفا نکنید و برای خریداری بیمه و دریافت بیمه نامه آسانسور به سراغ شرکتهای بیمهگذار بروید. یکی از بهترین شرکتهای بیمه که امکان خرید بیمه به صورت اینترنتی را ممکن میسازد، بیمیتو نام دارد.
هزینه بیمه آسانسور را مستاجر پرداخت کند یا مالک؟
هزینههای ساختمان به چند دسته تقسیمبندی میشود که بعضی را باید مالک پرداخت کند و پرداخت بعضی دیگر بر عهده مستاجر است.
اما هزینه بیمه آسانسور، یکی از هزینههای اساسی است که تمام و کمال بر عهده مالک خواهد بود و مستاجر در آن سهمی نخواهد داشت.
سخن نهایی
این روزها که بیشتر از قبل از آسانسور در ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری استفاده میشود، باید جوانب احتیاط هم بیشتر در نظر گرفته شود.
جدا از تعمیرات و نگهداریهای دورهای که برای آسانسور ساختمانهای مختلف در نظر گرفته شده است، باید خرید بیمه آسانسور هم انجام داد و نباید آن را بیاهمیت شمرد.
اگر در روند بیمه کردن آسانسور ساختمان خود و همچنین پرداخت هزینه بیمه آسانسور ساختمان، تجربیاتی به دست آوردید، بد نیست آن را با دیگران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر تجربه تلخی در رابطه با حادثه آسانسوری دارید، درباره خسارتها و قوانینی که برای آن وجود دارد، اطلاعاتی در اختیار دیگران قرار دهید.