سند زدن ملک مرحله بعد از امضای قولنامه است که آگاهی از آن مهم و حیاتی خواهد بود. این مرحله از چند قدم اصلی تشکیل میشود که در هر قدم، دو طرف معامله باید اقداماتی انجام دهند. در صورتی که اطلاعات کافی درباره هرکدام از این بخشها داشته باشید، این فرآیند به آسانی پیش میرود و اختلافی بین دو طرف به وجود نمیآید. در ضمن با داشتن اطلاعات کافی از این مراحل، امکان کلاهبرداری و خسارتهای مالی برای فروشنده و خریدار به حداقل خواهد رسید.
توافق بین فروشنده و خریدار قبل از سند زدن ملک
در این مرحله از سند زدن ملک، توافقی که برای خرید خانه با فروشنده کردهاید کتبی میشود. این توافق که به قولنامه یا مبایعه نامه خانه معروف است بر این دلالت دارد که شما قراری را که بین خودتان گذاشتهاید قبول دارید و آن را مکتوب میکنید.
دریافت کد رهگیری
تا قبل از این مرحله، شما به عنوان خریدار با فروشنده به توافق رسیدهاید و این توافق را در قولنامه مکتوب کردهاید. اما باید بدانید که این قولنامه منحصربهفرد نیست و احتمال اینکه فردی بخواهد ملک را همزمان به چند نفر بفروشد وجود دارد. برای اینکه از این اتفاق جلوگیری کنید، بعد از تنظیم مبایعه نامه، باید به همراه فروشنده خانه به بنگاه معامله املاک بروید، تا قولنامه را در سیستم نرمافزاری جامع ثبت کنید. نباید فراموش کنید که تنها بنگاههای مجاز میتوانند درخواست کد رهگیری املاک را ثبت کنند.
نکته دیگر این که برای پرداخت مبلغی که به عنوان قیمت ملک بین دو طرف توافق شده است، بهترین راه این است که از چکهای تضمینی استفاده کنید. استفاده از چکهای رمزدار، در صورت لغو قرارداد، دردسرهایی را برای خریدار به وجود میآورند.
مراجعه فروشنده به دفتر اسناد رسمی
به مراحل پایانی ثبت سند که میرسید، کارهایتان به عنوان خریدار سبکتر خواهد شد. در این مرحله از سند زدن، فروشنده باید با شناسنامه و اصل سند، به دفترخانه اسناد رسمی برود. دفترخانه هم باید لیست مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده را به فروشنده بدهد تا او پرونده را آماده کند.
انتقال سند
و اما مرحله آخر، انتقال سند یا همان سند زدن ملک است. باید در تاریخی که در قولنامه درج شده به همراه فروشنده به دفترخانه مراجعه کنید. فراموش نکنید که در این روز همه مدارک شناسایی را همراهتان داشته باشید. در این شرایط اگر فروشنده در دفترخانه حاضر نشود و به او دسترسی نداشته باشید، باید تا آخر ساعت اداری در دفترخانه بمانید. اگر فروشنده تا آخر ساعت اداری حاضر نشود، میتوانید از دفترخانه گواهی عدم حضور بگیرید. در صورتی که بعد از آن روز هم بههیچوجه نتوانستید فروشنده را پیدا کنید، باید با گواهی عدم حضوری که از دفترخانه تحویل گرفتهاید به دادگاه بروید و هزینه پشیمانی را از فروشنده مطالبه کنید.
سند زدن ملک یکی از بخشهای پایانی خرید خانه است که از مراحل مختلفی تشکیل میشود. نکاتی که در این بخش به آنها اشاره کردیم، مراحل کلی و خلاصه سند زدن ملک بودند که هر کدام جزئیاتی دارند. شاید با آگاهی از آنها، با سرعت و دقت بیشتری قراردادتان را امضا کنید. برای آگاهی بیشتر از این جزئیات میتوانید بیشتر درباره موارد قانونی سند زدن ملک بخوانید یا با مشاوران املاک و افراد باتجربه و مطمئن مشورت کنید.
اگر تمام صحبتهای بالا را بخواهیم به صورت خلاصه بگیم، این است که سند زدن ملک به صورت کلی ۳ مرحله دارد:
- توافق: در این مرحله تمامی صحبتهای بین فروشنده و خریدار انجام میشود تا در صورت امکان به توافق برسند. آنها برای این که این توافق کمی رنگ اعتماد بگیرد، بر روی برگهای مینویسند و امضا میکنند. اما این برگه اعتبار چندانی ندارد. فقط به منظور کتبی بودن صحبتهای شفاهی بین دو طرفین است.
- دریافت کد رهگیری: برای دریافت کد رهگیری باید به بنگاه های مجاز معامله املاک مراجعه کرد. خریدار و فروشنده باید با شناسنامه و کارت ملی خود و سند ملک در این بنگاهها حاضر شوند. تمامی اطلاعات و مشخصات طرفین و مشخصات خانه در سیستم سراسری ثبت شده و کد رهگیری خانه صادر میشود.
- انتقال سند: در آخرین مرحله، فروشنده و خریدار برای انتقال سند به همراه تمامی مدارکی که دارند در دفترخانه رسمی حضور پیدا میکنند. در صورتی که هر یک از طرفین برای انتقال سند در دفترخانه حاضر نشد، طرف مقابل میتواند هزینه پشیمانی اخذ کند.