شاید باورتان نشود اما مصریان باستان اشرافی هم به شیوهای منحصربفرد و البته مبتدی از کولر آبی استفاده میکردند. آنها پتوهایی را بین درهای هر اتاق قرار میدادند و خدمتکارانی با پارچهای آب این پتوها را همیشه خیس نگه میداشتند تا با عبور هوا از بینشان هوای اتاق خنک شود. تنها یک تفاوت بین دوران فراعنه مصر و مدرن امروزی وجود دارد و این است که ما باید کولرآبی خود را سرویس کنیم و البته که خدمتکاری برای انجام اینکارها نداریم. بنابراین باید به هر نحو شده خودمان از پس سرویس کولر آبی خودمان بر بیاییم.
مراحل سرویس کولر آبی
برای سرویس کولر آبی و سیستم سرمایشی خانه باید فرآیندی به شکل زیر را دنبال کنید که در ادامه هریک را بیشتر توضیح دادیم:
- اطمینان از خاموش بودن کولر
- تعویض پوشالها
- پاک کردن گرد و خاک دینام و پمپ
- روغنکاری دینام و پمپ
- آچارکشی
- نظافت دیوارهها و کف کولر
- چک کردن برزنت کانال برای درز نداشتن
- کنترل شیلنگ آب و تعویض در صورت خشک شدن
- نظاوت ناودان
- کنترل سلامت موتورها با روشن کردن کلیدها
- گرفتن لقی بیش از حد موتور با واشر مخصوص
- تمیز کردن شناور
- روشن کردن کولر
قدم اول: خاموش بودن کولر
مطمئن شوید که کولر خاموش است و سپس برای راهاندازی و سرویس کولر آبی اقدام کنید. اگر کولرتان فیوزی جداگانه دارد آن را هم قطع کنید و با پشت دست ضربهای به بدنه بزنید تا بفهمید که اتصال برق برقرار نیست. علاوه بر این اگر بر روی پشت بامتان چندین کولر دارید از شخصی بخواهید که یکبار آن را خاموش و روشن کند تا اظمینان حاصل کنید که در حال سرویس کولر خودتان هستید.
قدم دوم: تعویض پوشالها
یکی از مواردی که باعث پخش بوی نامطبوع کولرهای آبی در خانه میشود جمع شدن باکتریها و قارچها در بین بافت پوشالهاست. معمولا پیشنهاد میشود که هر دو سال یکبار پوشالها با پوشال نو جایگزین شوند. البته دقت کنید که ابعاد پوشال متناسب با کولرتان را بخرید و قبل از اینکه در جای خود بگذارید حتما کمی در آب خیس بخورند. حالا شبکه سیمی مخصوص را روی آن قرار دهید.
قدم سوم: تمیز کردن و روغنکاری موتور در سرویس کولر آبی
هر موتور از یک یاتاقان، پمپ آب و دینام تشکیل شده است. ابتدا با یک دستمال همه قسمتهای آن را تمیز کنید. سپس با یک روغندان آنها را روغن کاری کنید. فقط توجه داشته باشید که برای روغن کاری پمپ باید کلیه اجزای آن مانند کلاهک، پروانه، درپوش و محور را از یکدیگر باز کنید.
قدم چهارم: آچارکشی اتصالات
چک کنید که همه پیچ و مهرههای پایه یاتاقان، الکتروموتور، بدنه و سایر تجهیزات درست در جای خود قرار گرفته باشند.
قدم پنجم: شستوشوی کف و دیواره
زمانی که برای سرویس کولر آبی اقدام میکنید باید آنرا به خوبی بشویید زیرا رسوبات مختلف وارد دهانه پمپ شده و عدم ورود آب باعث سوختن کولر میشود.
قدم ششم: بررسی برزنت کانال
اگر سوراخ یا درزی بر روی برزنت وجود داشته باشد هوا انتقال پیدا میکند و مکش هوای گرم بیرون بازدهی کولر را کم خواهد کرد. توصیه میکنیم در هنگام سرویس کولر آبی با نصب سایبانی روی کولر هم از بدنه کولر محافظت کرده و هم مصرف آب و برق را کمتر کنید.
قدم هفتم: کنترل شلنگ آب
با توجه به عدم استفاده ۵ الی ۶ ماهه از کولر ممکن است شلنگ کولر با تابش آفتاب خشک یا سوراخ شده باشد. بررسی کنید که نشتی وجود نداشته باشد و آب در مسیر درست هدایت میشود تا از هدر رفتن آب جلوگیری کنید.
قدم هشتم: بررسی کارکرد موتور در هنگام سرویس کولر آبی
از شخصی بخواهید که کولر را روشن و خاموش کند تا مطمئن شوید که موتورها به درستی کار میکنند. دقت کنید که آب تخلیه شده باشد.
قدم نهم: گرفتن لقی موتور
در صورت لقی موتور با واشر مخصوص اطراف آنرا بپوشانید.
قدم دهم: تنظیم شناور در سرویس کولر آبی
شناور وظیفه کنترل سطح مایع را به عهده دارد و با بالا آمدن آب تا سطح مشخص از ورود آب به کولر جلوگیری میکند. برای تنظیم شناور شیر آب کولر را باز کنید، پس از جمع شدن آب تا یک سانتیمتری اگر آب قطع شد که شناور به درستی کار میکند. در غیر این صورت باید فلوتر را تنظیم کنید که بسته به نوع آن باید به شیوههای مختلفی این کار را انجام دهید.
قدم آخر: روشن کردن کولر
کولر را چند بار روشن و خاموش کنید و سرعت آن را تغییر دهید تا مطمئن شوید به درستی کار میکند.
توجه کنید که در تمام مدت سرویس کولر آبی کلیه اصول ایمنی را رعایت نمایید تا با مشکلی مواجه نشوید.